
Jedinečný komplex Bernarda
,,V našom hoteli ponúkame kombináciu termálneho wellnessu, medicínskej rehabilitácie, fyzikálnych terapií, BASI Pilates, rehabilitačné cvičenia a zdravú gastronómiu založenú na biodynamickom poľnohospodártve,“ hovorí Bernarda Cecelje, priekopníčka privátneho zdravotného turizmu vo Varaždínskych Topliciach.
Róbert Matejovič
Foto: archív Hotel Bernarda
Už niekoľko rokov patrí medzi najčastejšie oceňované podnikateľky v Chorvátsku. Je uznávanou inovátorkou, niekoľkonásobnou Podnikateľkou roka, Ženou roka a medzi mnohými oceneniami má aj vyznamenanie od chorvátskeho prezidenta za zásluhy vo vynálezectve. Základom jej podnikanie je výroba postelí a matracov, ktorá jej postupne umožnila rozšíriť aktivity aj do oblasti rozvoja cestovného ruchu. A najmä do budovania novej infraštruktúry v rodných Varaždínskych Topliciach, najstarších termálnych kúpeľoch v Chorvátsku, s ktorými je zrastená od svojho narodenia. Od roku 2015 v priebehu desiatich rokov investovala viac než 8 miliónov eur a v súčasnosti je najväčším privátnym investorom v tomto historickom kúpeľnom mestečku, v ktorom žije 1300 obyvateľov a v jeho okolí ďalších 7 tisíc.
,,Žena musí byť, napriek tomu, čo ju láme, pevná a nevzdávať sa, dávať prácu na prvé miesto. A potom prichádza všetko ostatné. Keď má žena finančné zabezpečenie, keď pracuje, keď má svoje vlastné peniaze, ktoré zarába, keď je schopná niečo robiť a má výsledky, je to pre ňu skvelá motivácia a vietor do chrbta, aby sa každý deň prebudila rovnako ako ja – s úsmevom na tvári,“ povedala na margo mojej otázky, z akej filozofie pramení jej podnikateľská húževnatosť, rozhodnosť, vytrvalosť, kreativita a zodpovednosť.
Stretli sme sa v jej novom luxusnom štvorhviezdičkovom butikovom hoteli Bernarda, ktorý je zameraný na zdravotný turizmus. Hosťom sú k dispozícii 27 izieb, vnútorný a vonkajší bazén s liečivou termálnou vodou, wellness, SPA centrum, balneologické kúpele, fínska, turecká a infračervená sauna, rôzne medicínske masáže a odborné fyzikálne terapie, spičkové prístroje, aj soľná izba pre soľnú terapiu. Na základe lekárskej diagnózy, ktorou sa preukáže domáci či zahraničný hosť, môžu fyzioterapeuti samostatne určiť konkrétnu terapiu. Tento hotel je v prevádzke od mája 2024 a slávnostne bol otvorený aj za účasti chorvátskeho priemiéra Andreja Plenkovića a Zrínskej gardy.
Pani Bernarda, aké boli hlavné motívy vášho rozhodnutia investovať do rozvoja cestovného ruchu a jeho novej infraštruktúry vo Varaždínskych Topliciach?
Motivovala ma bývalá primátorka nášho mesta pani Goranka Štefanićová. Jedného dňa v roku 2015 sa ma opýtala, či by som nechcela investovať v kúpeľoch a niečo spraviť pre rozvoj mesta, aby sme prilákali turistov. V tom čase sa mi to zdalo čudné, keďže na mieste nášho nového hotela v blízkosti historických rímskych kúpeľov a termálneho prameňa stáli staré a chátrajúce domy. Po nejakom čase som začala zbierať informácie o týchto domoch a rozhodla som sa, že ich postupne kúpim. K tomuto rozhodnutiu ma inšpirovalo aj moje patriotické cítenie a odhodlanie, že sa pokúsim prispieť k prekvitaniu mesta, v ktorom sa 40 rokov nič nepostavilo. Poslednou investíciou tu bola výstavba hotela Minerva, ktorý je súčasťou Špeciálnej nemocnice pre liečebnú rehabilitáciu. A tak túžba po zmene bola pre mňa veľkou motiváciou. Veď Varaždínske Toplice boli so svojimi termálnymi vodami a pôvodnými piatimi kúpaliskami veľmi populárne a známe už za čias Habsburskej monarchie.
Ešte predtým, ako ste sa pustili do výstavby nového hotela, ste najprv investovali do kúpy a renovácie budovy pôvodného hostinca so stajňou pre kone z konca 19. storočia. Zmodernizovali ste ju na príťažlivý a prvotriedny Penzión Bernarda Nova s izbami a apartmánmi, ku ktorému ste vybudovali novú reštauráciu z pôvodného starého mlyna…
Áno, v roku 2018, keď sme postupne kupovali staré domy, sa ma sused, ktorý vlastnil malý penzión, opýtal, či by som ho nemohla kúpiť. Vtedy mi povedal, že prešľapuje na mieste, nemá hostí, že sa mu nedarí, lebo nikdy nepodnikal v oblasti cestovného ruchu. Povedala som dobre, ale s tým, že nemôžem kúpiť penzión za trhovú cenu. Ponúkla som mu, že prevezmem časť jeho zostávajúcich úverov, keďže ich nebol schopný splácať. Dohodli sme sa. A rozmýšľala som ďalej. V penzióne boli síce zariadené izby, ale boli to iba izby. Ak celému penziónu nedáte nejaký dodatočný obsah, tak vlastne nemáte nič. A tak sme prišli s myšlienkou, že vybudujeme aj novú reštauráciu, aby sme mohli hosťom ponúknuť nielen raňajky, ale aj novú gastronomickú filozofiu a kvalitu.
Čo tvorí základ tejto filozofie a gastronomického umenia?
Príbeh našej reštaurácie sme začali formovať a rozvíjať na kombinácii chutných, autentických a prírodných jedál. Vrátili sme sa ku koreňom gastronómie našich predkov, k vlastnej výrobe mäsa z mangalice, pôvodnej plemennej polodivokej svine, k vlastnému chovu hydiny a rýb, k domácim druhom potravín, k pestovaniu zeleniny, ovocia aj húb. Uplatňujeme filozofiu pestovania plodín bez pesticídov, podporujeme celistvý, ekologický a etický prístupe k poľnohospodárstvu, záhradníctvu, potravinám a k výžive, v ktorom má prioritu životná sila a prirodzený tok života. Na našich poliach sejeme napríklad staré odrody domácej žltej a bielej kukurice, pohánku aj ryžu. Chováme svine, ktoré kŕmime práve takouto kukuricou, chováme domáce kačky, hydinu aj sladkovodné ryby – kapra, amura a zubáča. A samozrejme, spolupracujeme s miestnymi pestovateľmi zeleniny, ovocia a s výrobcami tradičných potravín z biodynamických zdrojov.
Hovoríte o biodynamickom poľnohospodárstve, o ktorom sa tvrdí, že je míľovým krokom pred ekologickým či organickým poľnohospodárstvom, keďže pracuje so ,,životnou silou Matky prírody“?
Áno. Naše biodynamické poľnohospodárstvo je inšpirované učením rakúskeho filozofa Rudolfa Steinera, ktorý sa narodil tu v Medzimurí. Je to prístup, ktorý vidí farmu ako živý, samostatný a dýchajúci ekosystém, ktorý je hlboko prepojený so širším vesmírom. Je to holistická metóda obrábania pôdy, ktorá zahŕňa mesačné, slnečné a kozmické rytmy. Biodynamickí farmári sa zriekajú všetkého, čo nepochádza zo samotnej zeme. Pôda je najdôležitejšia zložka, vyživuje ju zmes fermentovaných bylín, minerálov, kravského hnoja, esencií z drahokamov a iných preparátov, o ktorých sa predpokladá, že stimulujú pôdu pre rast rastlín a vitalitu tým, že kŕmia užitočné baktérie a huby. O rastliny sa starajú podľa štyroch odlišných lunárnych cyklov, z ktorých každý zodpovedá inému štádiu vývoja rastlín a astrologickým znameniam. Inými slovami, základnou Steinerovou tézou je existencia „životnej sily“ v poľnohospodárskych kultúrach a v pôde, ako aj v mineráloch a chemických prvkoch, ktoré ovplyvňujú živé bytosti. Človek prostredníctvom takto vypestovanej potravy prijíma „kozmičné sily“, ktoré majú svoj vplyv na rastliny a zvieratá. Hviezdy údajne majú svoj vzájomný vplyv na Zem a na javy na Zemi nepriamo prostredníctvom planét.
Zdroj: Dimenzie č.3/2025
Toto je úryvok z rozhovoru. Celý si ho môžete prečítať v archíve.
Prosím Log In. Nie ste členom? Pridajte sa k nám