Ali pasove pramene
Coat of arms Montenegro

Spolu s vodopádom Grlja sú vyhľadávanou turistickou atrakciou na úpätí Prekliatych hôr (Prokletije, Albánske Alpy), v najmladšom národnom parku Čiernej Hory. Nachádzajú sa v prihraničnej juhovýchodnej časti Čiernej Hory, ktorá susedí s Albánskom a so Srbskom (Kosovom a Metohijou) neďaleko mestečka Gusinje.

Prepared by: Dimensions

Róbert Matejovič
Photo: Dimenie, archive

Vyvierajú z krasového žriedla pod kopcom zvanom Vezírova brada vo výške 925 m.n.m. Toto žriedlo je najväčším v Čiernej Hore. Z jeho niekoľkých menších a väčších prameňov vyvierajú každú sekundu 2 až 4 kubíky čistej pitnej vody. Jej teplota sa pohybuje na hranici 0°C. Úsek nepretržite vyvierajúcich prameňov je široký viac ako 100 metrov. Plytká voda vytvára menšie jazero a následne sa vlieva do rieky Grlja. Tá svojím vodným tokom vytvára vodopád a po 300 metroch sa vynorí na denné svetlo a vlieva sa do rieky Vruja. 

Celá oblasť okolo prameňov pôsobí ako z rozprávky. Pomenovaná je po Ali pašovi Šabanagičovi, albánskom rodákovi z Gusinja, ktorý v druhej polovici 19. storočia založil Prizrenskú ligu (na obranu práv albánskeho národa) a viedol vojny proti čiernohorským vojskám, keď Gusinje pripadlo Čiernej Hore. Počas jeho éry boli Ali pašove pramene (Ali-Pašine izvore) miestom odpočinku pre karavány a obchodníkov, ktoré putovali z Dubrovníka až do Istanbulu. Každoročne ich navštívi približne stotisíc turistov. A špeciálne 2. augusta, keď sa tu schádzajú príslušníci rozvetvených rodín, ktoré majú tunajší pôvod, a tí, ktorí si chcú pri nich nájsť svoju životnú lásku. V čase nedostatku vody v mestečku sú pramene jediným zdrojom pitnej vody.    

Toto je úryvok z članku. Celý si ho môžete prečítať v archíve
s prístupom k obsahu všetkých časopisov Dimenzie
Prosím Log In. Nie ste členom? Pridajte sa k nám

Mali by ste záujem navštíviť toto miesto?

Sme špecialisti na organizovanie zájazdov pre malé skupiny ľudí so spoločným záujmom, ktorí chcú navštíviť zaujímavé miesta a spoznať zaujímavých ľudí.